Jag vet inte riktigt var jag hittade detta receptet men det är perfekt om man ska ha med sig bröd till stugan eller något ställe där man inte kan eller har tid att baka nya bröd varje dag. Det är ett saftigt och hållbart bröd. Allt det tack vare havregrynen.
Så ett saftigt och gott bröd levereras i detta recept.
Det är mycket degvätska i förhållande med mängden mjöl men havregrynen kräver mycket vätska. De sväller och hjälper till att hålla brödet saftigt längre.
Ingredienser
- 25 gram jäst
- 6 dl mjölk
- 0,5 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
- 2 msk ljussirap.
- 2 tsk salt
- 5 dl havregryn
- ca 10 dl vetemjöl special
Gör så här
- Värm mjölken till fingervarmt
- Smula jästen i en bunke
- Häll på lite av den fingervarma mjölken och rör om tills jästen har löst sig
- Häll på resten av mjölken
- Häll i oljan
- Häll i sirapen
- lägg i saltet
- Tillsätt havregrynen
- Rör om
- Tillsätt det mesta av mjölet. Spara ca 1-1,5 dl
- Blanda väl eller kör i hushållsassistent till en smidig deg
- Låt degen jäsa ca 1 timme eller till dubbel storlek
- Ta upp degen och knåda in resten av mjölet
- Dela degen i två delar
- Forma två limpor
- Du kan välja mellan att baka i form eller direkt som de är
- Låt bröden jäsa ca 30 min (bröden på min bild är jästa i jäskorgar)
- Sätt på ugnen på 200 grader
- Grädda bröden i ca 30 min i nedre delen av ugnen
- Låt bröden svalna på galler med en bakduk över
