Vridna frukostbröd

Detta bröd påminner lite om en croissant, men inte lika söt som en croissant. Perfekt till frukosten då det går rätt snabbt att baka det.
Avnjut med bara lite smör på. Eller varför inte ost och lite grönsaker. Kan rekommendera ost och citronmarmelad med. Men för all del, testa med ditt eget favoritpålägg. Första gången jag bjöd på detta så var det en som körde Nutella på. Tydligen gick det alldeles utmärkt det med.

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 12-13 dl vetemjöl.
  • 200 g smör

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke och lös det i lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan, salt.
  3. Arbeta in mjölet. Gärna med maskin ca 5 min, annars knåda hårt i tio minuter för hand.
  4. Låt degen jäsa 30-40 min i täckt bunke.
  5. Knåda degen på mjölat bord.
  6. Kavla ut den till en stor rektangel.
  7. Skär smöret i tunna skivor och täck halva degen med smöret.
  8. Vik över den tomma halvan över smöret.
  9. Vrid degen så du får den vikta delen mot dig.
  10. Kavla ut degen igen.
  11. Vik degen i tre delar. Alltså en tredjedel in mot mitten, sen den andra tredjedelen över mitten.
  12. Kavla ut degen igen.
  13. Vik över degen i fyra delar denna gång.
  14. Kavla ut en sista gång till en stor rektangel.
  15. Skär ut ca 3 cm breda bitar från långsida till långsida
  16. Snurra varje bit ett par varv och lägg den på en plåt med bakplåtspapper på.
  17. Låt jäsa 15-20 min.
  18. Grädda i 15 minuter på 250 grader. Sätt plåten mitt i ugnen.
  19. Låt svalna på galler innan du serverar dem. Kan gärna vara lite ljumna, men inte för varma.

About Roger