Pulled Pork

Pulled pork har blivit en favorit här hemma. Jag gör det ett par gånger i månaden och det blir oftast inte långlivat här hemma.
Du kan servera det med nästan vad som helst. Och du kan variera smaken genom olika marinader. Så… Håll tillgodo.

2013-02-05 12.43.03

Ja, jag vet att det är fullt med mjöl på bordet.
Men jag hade precis bakat ut mina pitabröd.
Lovar att jag städade fint när köttet väl var i marinaden.

 

 

Första så behöver du en marinad. Denna gången så hade jag lite kylskåpsrensning. Det blev:
Sweet Chili
Vanlig olja, rapsolja denna gången
Ketchup
Kalvfond
Limejuice
Fisksås (Squid)
Kecap Manis
Sesam olja
Och lite olja från en burk med marinerade vitlökar.
Jag brukar ha i en skvätt whisky eller konjak med.

Blanda ihop och smaka av. Jag skriver inte ut några mängder här, men ta det lugnt med Sesam oljan. Den har en tendens att sätta MYCKET smak.
Så blanda som du vill och som känns rätt för dig.

Jag använder grishals i bit eller benfri kotlett i bit.

Lägg köttet i marinaden i några timmar.

Jag använder lergryta när jag gör min pulled pork. Men vilken gryta som helst med lock som kan stå i ugnen funkar. Använder du lergryta så tänk på att sätta grytan i blöt innan och att den ska sättas in i en kall ugn.

När köttet är marinerat så lägg kött och marinad i din gryta. Ugnen ska vara på 100-125 grader. Jag föredrar lite lägre temperatur och längre tillagningstid.
Du får räkna mellan 3-5 timmar i ugnen. Kolla av köttet då och då så marinaden inte kokar bort. Gör den det så är det bara att hälla på lite vatten i grytan.

När köttet delar på sig när du petar på det med en gaffel så är det klart.
Lägg köttet på en skärbräda.
Häll över det som är kvar av marinaden i en gryta och sätt den på spisen. Du ska reducera (koka) ner marinaden. Här brukar jag tillsätta lite råsocker eller honung. Även en extra skvätt whisky brukar slinka med här.
Smaka av hur du vill ha det.
När du är nöjd så häll reduceringen genom en sil så det bara blir vätska kvar och inte en massa rester.

2013-02-06 17.55.36Nu börjar det roliga. Men hjälp av två gafflar så ska du ”tråda” köttet. Det är bara att gå lös på köttet. Lägg det färdiga köttet i en bunke. När allt köttet är ”trådat” och klart så ska du hälla över den reducerade marinaden. Det ger smak och gör köttet saftigt. Testa dig fram hur mycket av reduceringen du ska ha i. Det får inte blir för blött heller.

Klart!

Du kan servera det till i stort sett vad som helst. Men pitabröd eller tortillas är kanon. Med massor av olika grönsaker, fetaost, oliver…
Varför inte ersätta tacosen på fredagen?
Det är även gott till ugnsgrönsaker och någon kall youghurtsås.

About Roger