Paprika och ostbröd

Detta bröd kom till när jag skulle baka ett helt annat bröd och fick den där lusten att ”jag tar vad jag har”. Jag bakade det till min födelsedag som matbröd. Sen har jag ändrat och testat lite varianter men detta recept är grunden.

Ingredienser:

  • 1 stor avlång röd paprika, eller två vanliga.
  • 300 gram riven ost
  • 25 gram jäst
  • 1 dl vatten
  • 4 dl filmjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 11-12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Skölj, ta ur kärnorna och skär paprikan i små bitar
  2. Smula jästen i en bunke
  3. Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen
  4. Rör om tills jästen löst sig
  5. Häll i filmjölken, olja, salt, paprika och ost, rör rumt så det blandar sig
  6. Häll i det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen
  7. Blanda ihop för hand eller i hushållsassistenten
  8. Degen kan vara lite kladdig, men den ska släppa kanterna när den är klar. Ev får du ha i lite mer mjöl
  9. Jäs degen övertäckt tills den är dubbel i storlek
  10. Vält upp degen på din arbetsbänk och knåda den smidig. Här använder du resten av mjölet
  11. Dela degen i två delar
  12. Kavla ut degen till en rektangel
  13. Rulla ihop degen som en rulltårta
  14. Lägg båda rullarna på en plåt med bakplåtspapper
  15. Låt jäsa 20-30 min
  16. Om du vill kan du snitta rullarna med en vass kniv
  17. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 25-30 min
  18. Låt bröden svalna på galler
Liten bonus på detta receptet är att det funkar alldeles utmärkt att fylla med köttfärssås och en burk tacosås av valfri styrka. Eller annan fyllning. Bild 2 och 3 nedan är med fyllning. Blev inte sämre bröd för det. 🙂
Bonus gör så här
  1. Lägg fyllningen längs med i mitten på den utkavlade degen
  2. Vik ihop långsidorna så de täcker över varandra
  3. Vik upp båda kortsidorna också
  4. Vänd på hela paketet så skarvarna ligger mot bakplåtspappret
  5. Låt jäsa 20-30 min
  6. Skåra brödet så fyllningen syns
  7. Pensla lite vatten på och strö lite grovsalt på
  8. Grädda som ovan

 

About Roger