Morotsbröd

Detta bröd blir saftigt och gott. En lätt kladdig deg, eller mer smet som hälls upp i formar.

Ingredienser
  • 50 gram jäst
  • 6 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 1,5 tsk socker
  • 4 msk smör eller olja
  • 4,5 dl rårivna morötter
  • 14 dl rågsikt
  • ströbröd
  • 4 msk linfrö
  • Alternativ:
  • 7 dl vetemjöl special
  • 5 dl grovt rågmjöl
Gör så här
  1. Smula jästen i en degbunke och lös det i lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, smält smör, salt, socker och de rårivna morötterna.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ordentligt innan degen får jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.
  4. Blanda linfrö med ströbröd.
  5. Smöra två avlånga bakformar på ca 1,5 l
  6. ”bröa” formarna med ströbrödsblandningen.
  7. Häll degen direkt i en avlång teflonform och låt jäsa ytterligare 25 minuter.
  8. Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter.
  9. Brödet ska lätt släppa formen om det är färdigt, grädda heldre några minuter för länge än motsatsen.
  10. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.

  

About Roger