Ljust bröd som är underbart gott

Detta bröd tar tid att göra. Fast tiden den tar är jästid så det är inte så jobbigt att göra. Men helt underbart ljust bröd som egentligen bara har ett fel. Det tar snabbt slut!

En ljust gott bröd som man äter alldeles för mycket av. Tänk på att första jäsningen kräver en stor bunke. Det jäser mycket. 🙂
Ingredienser
  • 3 dl vatten
  • 3 dl filmjölk
  • 12 gram jäst, 1/4 paket
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung, eller strösocker
  • 7 dl specialvetemjöl
  • 5,5 dl vetemjöl
  • mjöl till utbakning
Gör så här
  1. Blanda 3 dl varmt vatten och 3 dl kylskåpskall filmjölk så att blandningen blir ljummen och rör ut jästen, honungen och saltet.
  2. Tillsätt 7 dl specialvetemjöl
  3. Täck degbunken med en stor tallrik eller liknande som skärbräda eller grytlock och lämna en ventilationsglipa
  4. Låt glutenet i specialvetemjölet utvecklas under en jäsning på 3-4 timmar
  5. Rör i vetemjölet
  6. Låt jäsa i ytterligare 1-2 timmar
  7. Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
  8. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.
  9. Dela upp degen i bitar t ex med degskrapa
  10. Lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig.
  11. Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i 240-250 graders ugn i ca 17-20 min.
  12. Vill du ha mer skorpa på brödet kan du hälla ca 1 dl kokande vatten på ungsbottnen. OBS använd grytvante för att undvika att du skållar dig på ångan.
     

 

 

About Roger