Kyckling med täcke av scones

Jag funderade på att göra en kycklingpaj, men är inte så jätteförtjust i just pajdegen. Vet inte riktigt varför, men så är det. Så funderade en stund och insåg att jag vänder på det. Jag gör en kycklinglåda med pajdeg ovanpå. Fast utan pajdeg då. Så scones! Det är ju gott!

Ingredienser kycklingröra:

  •  1 st grillad kyckling
  • 1 st burk kycklingsoppa
  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • 2,5 dl mjölk
  • lite blandade örtkryddor

Ingredienser sconestäcke:

  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tesked bakpulver
  • 1 tesked örtkryddor
  • 1 ägg
  • 2,5 – 5 dl mjölk

Gör så här:

Riv loss allt kött från kycklingen. Använd händerna. Lägg allt i en bunke.

Häll i en burk kycklingsoppa, 2,5 dl kycklingbuljong och 2,5 dl mjölk.

Släng i örtkryddorna med och rör om.

Häll upp i en ugnsfast form.

Nu är det dags för degen!

Lägg alla torra ingredienser i en bunke. Rör om så det blandar sig väl. Framför allt så vill fördela ut bakpulvret i mjölet.

Knäck ett ägg i bunken och häll på 2,5 dl mjölk. Anledningen till att jag börjar med lite mjölk är att jag vill ha en hyfsat fast deg och inte rent för kladdig. Det blir svårt att göra ett täcke då.

Rör om tills det blir en deg. Vispen som ligger i bunken på bilden användes bara i början för att slå sönder ägget och blanda ihop mjölken. Sen är en träslev det bästa verktyget.

Vält ut degen på ett mjölat bord. Se till att ha mjöl på händerna med. Då fastnar inte degen så lätt på händerna.

Dra och fördela ut degen över kycklingröran.

Sen ska det in i ugnen. 225 grader i ca 25-30 min. Långt ner i ugnen.

Så här ser det ut när det är färdigt.

Upplagt på tallrik tillsammans med hemmagjord vitkålssallad och Ericas hemmagjorda rabarberchutney.

 

About Roger