Inlagd rödkål

Inlagd rödkål är gott till kött. Inte bara det, det är nyttigt också. Detta tar en stund att göra, men så värt det.
Rödkål är inte bara gott, det är så otroligt vacker med sina färgskiftningar med.

Så här gör du

Du ta ca 1 kilo rödkål, strimlar det fint. Du kan använda en osthyvel, kniv eller din hushållsassistent. Osthyvel ger tunna fina strimlor. Kniv lite grövre. Använder du assistent så beror det såklart på vad du har för skivor till den.

Varva den strimlade rödkålen och salt i en bunke. Jag brukar använda ca 1 dl salt. Täck bunken och låt det hela stå i kylskåpet över natten.

Dagen efter så sköljer du rödkålen i ett durkslag tills saltet är borta. Använd kallt vatten.
Låt kålen stå och rinna av.

Nu är det dags att koka upp lagen som rödkålen ska ligga i.

Ingredienser

4 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 nypa chiliflakes (beroende på hur stark du vill ha den)
1-1,5 dl strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk riven, färsk ingefära
Häll allt i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning.
När det kokat upp och sockret har löst sig så låt det stå och svalna 5-10 minuter.
Under tiden så lägger du  rödkålen i en ren glasburk eller plastburk.
När lagen har svalnat så häller du den över rödkålen.
Förslut din burk.
Låt den stå i kylskåpet minst ett dygn innan du provsmakar.
 2013-03-09 11.59.28Inlagd rödkålInlagd rödkål

About Roger