Havregrynsbröd

Jag vet inte riktigt var jag hittade detta receptet men det är perfekt om man ska ha med sig bröd till stugan eller något ställe där man inte kan eller har tid att baka nya bröd varje dag. Det är ett saftigt och hållbart bröd. Allt det tack vare havregrynen. Så ett saftigt och gott bröd levereras i detta recept.
Det är mycket degvätska i förhållande med mängden mjöl men havregrynen kräver mycket vätska. De sväller och hjälper till att hålla brödet saftigt längre.

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 0,5 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
  • 2 msk ljussirap.
  • 2 tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • ca 10 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Värm mjölken till fingervarmt
  2. Smula jästen i en bunke
  3. Häll på lite av den fingervarma mjölken och rör om tills jästen har löst sig
  4. Häll på resten av mjölken
  5. Häll i oljan
  6. Häll i sirapen
  7. lägg i saltet
  8. Tillsätt havregrynen
  9. Rör om
  10. Tillsätt det mesta av mjölet. Spara ca 1-1,5 dl
  11. Blanda väl eller kör i hushållsassistent till en smidig deg
  12. Låt degen jäsa ca 1 timme eller till dubbel storlek
  13.  Ta upp degen och knåda in resten av mjölet
  14. Dela degen i två delar
  15. Forma två limpor
  16. Du kan välja mellan att baka i form eller direkt som de är
  17. Låt bröden jäsa ca 30 min (bröden på min bild är jästa i jäskorgar)
  18. Sätt på ugnen på 200 grader
  19. Grädda bröden i ca 30 min i nedre delen av ugnen
  20. Låt bröden svalna på galler med en bakduk över

Havregrynsbröd

About Roger