Enkelt vitt bröd – Grundrecept

Ett enkelt och gott vitt bröd. Går snabbt att göra och bra för att lära sig hur en deg ska ”kännas”. Jag brukar byta ut 5 dl vetemjöl mot 4-5 dl rågsikt. Man får känna lite hur mycket som går i. Degen blir lätt ”stubbig” om man tar för mycket rågsikt.

Ett bra och enkelt grundrecept heltenkelt.
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 7½ dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • (ev. 1 påse brödkryddor)
  • 2 liter mjöl
  • 1 msk honung
Gör så här
  1. Knåda ihop allt.
  2. Lägga ner i 2 stycken smorda 1½ liters brödformar.
  3. Låt jäsa i ca 1 timme.
  4. Sen in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
  5. Färdigt!

Ett av mina första recept jag använde. Sen har jag varierat och testat med en massa olika mjölsorter. Bra deg för att lära sig hur en deg ska vara i smidighet. Hur en deg ska kännas.

About Roger