Brytbröd

Ett bröd som är perfekt att servera när man har gäster. Gästerna får själv bryta loss sin bulle och det är dekorativt inslag på bordet. Sen att det är ett gott bröd med gör inte saken sämre.

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk salt
  • 12-13 dl vetemjölspecial
  • Krydda typ oregano, timjan, salt, chiliflingor

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Häll på ca 1 dl fingervarmt (37 grader) vatten
  3. Rör om tills jästen har löst upp sig
  4. Häll i resten av vattnet, olivoljan, salt och nästan allt mjöl
  5. Blanda samman degen och arbeta den kraftigt. Knåda för hand eller i maskin. Degen ska släppa från bunken när den är klar
  6. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek
  7. Ta upp och knåda degen på mjölad arbetsbänk
  8. Dela degen i ca 20 stycken bitar. Jag är lite nördig här och brukar väga degbitarna så de väger ungefär lika mycket.
  9. Rulla bitarna till runda bollar
  10. Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper
  11. Låt jäsa ca 30 min
  12. Pensla bullarna med lite olivolja
  13. Strö över de kryddor som du vill ha
  14. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 min
  15. Servera bullarna lite ljumna

 

About Roger